Liječenje parodontopatije

Parodontopatija – šta je to?

 

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba. Manifestuje se kao skup upalnih procesa koji pogađaju parodoncijum, tj. tkiva koja čine podršku zubima. Ova bolest uključuje progresivan gubitak alveolarne kosti i, ukoliko je neliječena, može dovesti do klaćenja i u krajnjem slučaju do gubitka zuba.

Parodontopatija je uzrokovana mikroorganizmima koji adheriraju i rastu na površinama zuba, uz često pretjeran (i neodgovarajući) imuni odgovor domaćina protiv bakterijskog izazivača. Dijagnoza parodontopatije se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, uz analizu rendgenskih snimaka radi procjene količine izgubljenog koštanog tkiva oko zuba.

Prevencija

 

  • Dobra tehnika pranja zuba (najmanje dva put dnevno) koja omogućuje prodor vlakana četkice malo ispod nivoa desni i na taj način remeti bakterijsko – gljivični rast i formiranje subgingivalnog plaka
  • Korišćenje zubnog konca i interdentalnih četkica (ukoliko postoji dovoljno prostora između zuba), kao i obraćanje posebne pažnje na zadnju površinu posljednjeg zuba, trećeg kutnjaka, sa obije strane gornje i donje vilice
  • Redovne kontrole kod stomatologa i profesionalno ukljanjanje čvrstih i mekih naslaga. Kontrole služe za praćenje i procjenu rezultata sprovođenja oralne higijene, nivoa pripoja desni i uočavanje ranih znakova parodontopatije.

 

Terapija

 

  • Početna terapija:

 

Uklanjanje mikrobiološkog plaka i kalkulusa (kamenca) je neophodno radi uspostavljanja zdravlja parodoncijuma. Prvi korak u terapiji parodontopatije uključuje nehirurški (konzervativni) tretman prostora ispod nivoa desni. To podrazumijeva čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga ultrazvukom i specijalnim kiretama. U ovoj fazi ponekad radimo i tzv. okluzalno uravnoteženje, da bi se smanjilo razorno dejstvo pretjeranih sila žvakanja na zube koji imaju oslabljelu koštanu potporu. Takođe, mogu biti neophodne još neke intervencije kao što je zamjena starih i hrapavih zubnih ispuna i drugih nadoknada koji predstavljau idealnu podlogu za taloženje plaka i ostale potrebe dijagnostikovane pri početnoj procjeni stanja.

 

  • Hirurška terapija parodontopatijeUkoliko se konzervativnim pristupom ne uspije postići željeni cilj, predlažemo hirurško liječenje koje je u tim slučajevima neophodno da bi se spriječio progresivan gubitak kosti i kako bi se nadoknadila izgubljena kost na mjestima gdje je to moguće. Postoji više hirurških pristupaka u liječenju parodontopatije, a neki od njih su modifikovana Vidmanova režanj operacija, vođena regeneracija tkiva, koštani graftovi (transplantati), itd.

    Vaš oralni hirurg će Vam, u skladu sa Vašim individualnim stanjem i potrebama, predložiti najadekvatniju terapiju!